Vilken rätt har halvsyskon till ett arv?

Oavsett om man är halvsyskon, eller helsyskon, så ärver alltid barn, vilka ju är bröstarvingar, sina föräldrar. Men tidpunkten man ärver är däremot lite olika.

Särkullbarnet (halvsyskon) ärver alltid sin förälder när denne avlidit. De gemensamma barnen får avvakta till dess att den andra föräldern avlidit, varvid de ärver den sist avlidne samt har ett efterarv i den först avlidnes egendom.

Ett illustrerande exempel på halvsyskon rätt till arv

Säg att båda två föräldrar dör samtidigt. Då ärver halvsyskonet – särkullbarnet – sin förälder. Det gemensamma barnet ärver allt som båda dess föräldrar har lämnat efter sig. I förhållande till de gemensamma barnens förälder ärver de båda syskonen fördelat med lika delar varsin arvslott. 

Justering av arvet är möjlig att göra genom testamente varvid de barn som känner sig förfördelade kan kräva sin laglott. Med detta sagt inget barn kan göras arvslöst!

Om man är orolig över halvsyskon ärver

Om man oroar sig över att halvsyskon skulle ärva efter en själv i egenskap av syskon, så är arvsordningen följande. Svensk lag slår fast att det finns olika arvsklasser i svensk lag. Till den första arvsklassen, hör den avlidnes barn. Har man egna barn, så ärver de egna barnen av en. Om barnet eller barnen har avlidit, ärver barnbarn. Ingen inom första arvsklassen kan göras arvslös genom testamente. Berättigad arvinge kan alltid utkräva sin laglott. De har alltid möjlighet att väcka ”klandertalan” mot ett testamente som gjort dem arvslösa. Resultatet av detta är att den rättmätige arvingen erhåller sin laglott, vilket motsvarar hälften av arvslotten.

halvsyskon, arv

Den andra arvsklassen

Till den andra arvsklassen hör föräldrar. Om dessa är avlidna inträder föräldrarnas andra barn det vill säga den avlidnes syskon. Så skulle någon avlida, som inte har barn, och heller inga barnbarn – eller barnbarnsbarn – ärver dennes föräldrar och vid deras bortgång syskonen. Finns inga syskon, kan i stället syskonbarn ärva.

Halvsyskon kan i detta fall ärva, men observera att den situationen uppstår endast om halvsyskonets förälder har avlidit, inte annars. Skulle det inte finnas några syskon, syskonbarn eller förälder till den som har avlidit – kan halvsyskon ärva hela arvet.

Den tredje arvsklassen

I den tredje arvsklassen finns det far- eller morföräldrar till den som har avlidit. Finns det inga far- eller morföräldrar i livet, kan en moster, faster, farbror eller morbror ärva. Men här tar arvsrätten slut. Kusiner kan inte ärva av varandra och inte heller andra släktingar. Finns det inga arvingar till den som har avlidit, går arvet till Allmänna arvsfonden, om inte den som har avlidit, har testamenterat sitt arv till någon speciell person, förening eller något annat behjärtansvärt.

Vi behärskar arvsrätt och hjälper dig att hitta rätt bland alla regler
5 Oct 2024