Några kända svenska arvstvister

De flesta människor planerar inte för sin bortgång. Fler borde absolut göra det. Särskilt de som har en hel del tillgångar som de lämnar efter sig. Gjorde man det, skulle man kunna undvika segdragna arvstvister, som kan göra goda vänner till de värsta fiender och slå sönder familjer och syskonband, under en period då de egentligen borde hålla sams.

Men vad pengar – och väldigt mycket pengar – gör med oss människor, kan faktiskt vara riktigt trist. Här tar vi upp några kända fall då den som gått bort varken själv var beredd på det och heller inte planerade eller skrev något testamente. Och även om så skedde, ledde det hela ändå till tvister om rikedomarna.

1. Arvstvisten efter Stieg Larsson

Några av de mer kända arvstvister som vi känner mycket väl till, dels för att den ägde rum i offentligheten, i medierna och dels för att Stieg Larsson var en känd författare, journalist och medgrundare till tidningen Expo. I många år skrev han böcker om nynazism och rasism och var en nagel i ögat på slumrande nynazistisk aktivitet i Sverige.

Larsson dog hastigt i hjärtinfarkt

Han dog endast 50 år gammal i en plötslig hjärtinfarkt. Han dog innan han fick uppleva succén med sina böcker och alla de pengar som de drog in genom en internationell försäljning och därpå följande filmatisering. Det sägs att intäkterna från hans trilogi Millennium har dragit in över 200 miljoner kronor, som inte har gått till hans sambo som han levde ihop med under hela sitt vuxna liv. Detta eftersom de varken hade gift sig, eller skrivit några testamenten sinsemellan.

När ett par endast är sambor, ärver man inte av varandra. Annat hade det varit om de hade haft gemensamma barn. Då hade barnet eller barnen ärvt hela förmögenheten och hans sambo, barnets mamma hade då fått förvalta hela arvet som vårdnadshavare till barnet och med det fått tillgång till alla miljonerna. 

2. Arvstvisten efter Jan Stenbeck

Tvisten som följde Jan Stenbecks bortgång, liknar en riktigt dålig skönlitterär tragedi av stora mått. När Jan Stenbeck gick bort, alldeles för mätt på livet, ensam och i dåligt fysiskt skick, endast 59 år gammal, lämnade han efter sig ett stort familjeimperium på flera miljarder kronor. De fyra barnen – som man dittills hade känt till – kom till begravningen från New York till Stockholm.

Men vid arvskiftet uppdagades att Jan Stenbeck lämnat efter sig ytterligare en son, ett okänt femte barn, som han hade fått tillsammans med en servitris som jobbade på en krog som Stenbecks ägde i Gamla Stan i Stockholm. Detta faktum blev upptakten till en infekterad arvsstrid mellan de fem syskonen.

Vad som kommit fram om arvsstriden har hittills inte lämnat den dittills okände sonen lottlös. Detta då lagen säger att alla barn lika stor rätt till ett arv, oavsett övriga släktband. Den okände sonen fick ett visst antal aktier till godo inom Stenbeckssfären, som han sålde med god vinst och numera lever som mångmiljonär i Stockholms innerstad. De andra syskonen har tydligen fortsatt sina liv i New York, där de har vuxit upp under sin barndom med barnens mamma.

3. Arvstvisten efter Julagrundarens bortgång

En något mindre känd arvstvist gäller den som uppkom efter dödsfallet av Lars Göran Blank som en gång grundade Julas koncern. Han avled 2014, och lämnade efter sig minst 5,8 miljarder kronor bara i tillgångar och aktier i Julas koncern och dessutom flertalet egendomar, hus och gårdar.

Lars Göran Blank hade passat på att testamentera sina tillgångar till den ende sonen Karl-Johan Blank, medan hans två döttrar Marianne Blank och Ann-Louise Blank endast skulle få det som motsvarade endast en laglott. Efter arvskiftet, valde döttrarna att stämma sin bror som fått hela arvet testamenterat till sig.

Det hela ledde till att brodern Karl-Johan köpte ut systrarna för 400 miljoner kronor var. Men, trots uppgörelsen, valde systrarna ändå att anlita en boutredningsman som de ville skulle reda ut tillgångarna efter pappans bortgång. Enligt tingsrätten i Skaraborg var syskonen oeniga om dem och ville en gång för alla reda ut det. Långt efter grundarens död har Jula omsatt miljarder kronor och gjort vinst på flera miljontals kronor. Julas numera ende ägaren Karl-Johan Blank tog ut minst 1 miljard kronor i intäkter från bolaget under förra året.

Andra artiklar om arv

Vad ingår i ett arv?

Viktiga ord och termer vid arv

 

Vi behärskar arvsrätt och hjälper dig att hitta rätt bland alla regler
5 Feb 2020